Kaze

Kinderen onderwijzen en moeders zelfstandigheid geven 

De vereniging Kaze lanceerde in september 2013 het project 'ShaKa' samen met de Burundese ngo Maison Shalom. 

Doel van het project is kinderen van de straat te halen om ze naar school te laten gaan. Die kinderen leven in Buterere, een van de armste volkswijken van de Burundese hoofdstad die de twijfelachtige eer kreeg als locatie te dienen voor de stortplaats. De meeste kinderen brengen daar samen met hun moeder hun dagen door, gravend tussen het afval, op zoek naar nog eetbare etensresten. 

ShaKa verloopt in twee fasen: de kinderen van de straat halen en ze onderwijzen en aan hun gezin de kans geven om zelfstandig te worden door ze te helpen activiteiten op te starten die een inkomen opleveren. 

Sinds de start van het project gaan intussen 150 kinderen naar school en 100 moeders konden een eigen activiteit opstarten. Meer en meer kinderen van hetzelfde gezin komen op de schoolbanken terecht omdat hun moeder hen niet langer nodig heeft om te werken. 

Dankzij microkredieten konden de moeders een activiteit opstarten zoals de productie van bakstenen, de verkoop van tweedehandskledij, fruit of groenten. De microfinance-instelling Iteka Microfinance, partner van ShaKa, beheert de microkredieten. 

Gedurende drie jaar worden de kinderen gesteund om naar school te gaan. Daarna hoopt de vereniging dat de gezinnen niet langer hulp van het ShaKa-project nodig zullen hebben, zodat andere kinderen op hun beurt gesteund kunnen worden.

Het ShaKa-project kreeg van de Foundation een financiële steun van 4.000 euro in het kader van het Help2Help-programma. Dat geld werd gebruikt voor de toekenning van microkredieten aan de ouders van de schoolgaande kinderen. Een duurzame steun aangezien met de terugbetalingen van de eerste microkredieten nieuwe kredieten kunnen worden verstrekt.
 
back-to-top