Amarrage

Een langdurige begeleiding dankzij het project 'Atouts Vents'

De vzw Amarrage vangt jongeren op die kampen met problemen binnen hun gezin en biedt hen een veilige omgeving aan. Ze lanceerde het project 'Atouts Vents' om die jongeren te begeleiden na afloop van hun plaatsing in een opvangtehuis, wanneer ze meerderjarig zijn. 

Het project 'Atouts Vents' omvat twee werkgebieden. In het kader van doestages zetten de jongeren zich vrijwillig in voor verenigingen (hulp aan personen, kinderboerderijen, paardenmaneges, het OCMW ...) of volgen ze leerstages in een onderneming, in de autosector of de bouwsector bijvoorbeeld. Op die manier krijgen die jongeren opnieuw een positieve ingesteldheid waardoor ze zich beter in hun vel voelen en ze hun zelfvertrouwen kunnen opbouwen. Het tweede werkgebied is coaching door peers, als vervolg op de individuele coaching die in het eerste deel van het programma toegepast wordt. Bedoeling is een netwerk van jongeren op te richten die zich willen inzetten voor gemeenschapsprojecten en ontmoetingen tussen jongeren die soortgelijke ervaringen beleefden te stimuleren om een dynamiek van uitwisseling, onderlinge hulp en responsabilisering tot stand te brengen. 

Ook Mehdi wou deel uitmaken van het coachingprogramma door peers. Hij legde een hobbelig parcours af. Een mishandelende moeder en een afwezige vader deden hem in een instelling belanden. Hij kwam in een negatieve spiraal terecht en was betrokken bij het dealen van drugs, haakte af van school, geraakte verwikkeld in conflicten en verloor alle moed. In het kader van een ander project van Amarrage vertrekt hij naar Benin. Na zijn terugkeer helpt een doestage in een restaurant hem terug op weg. Vandaag heeft hij een diploma en hij werkt in een gerenommeerd restaurant. Hij hield altijd contact met Amarrage door regelmatig van zich te laten horen. 

De vzw Amarrage kreeg in 2011 een regionale Award voor 'Atouts Vents'. En de verlenging van het project geniet de steun van de Foundation in het kader van het Jump-programma 2014-2016.

back-to-top