• FINANCI√čLE STEUN

  Twee manieren om verenigingen financieel te steunen

  • De projectoproep van het BNP Paribas Fortis Foundation Fonds wil duurzame steun bieden aan projecten van algemeen belang die de integratie en de ontplooiing van kansarme kinderen en jongeren bevorderen.

   De oproep voor projecten wordt rechtstreeks beheerd via een bedrijfsfonds, opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting.

   De geselecteerde organisaties krijgen tot 50.000 euro financiële steun. Bij een positieve evaluatie wordt de aanvankelijke steun van 25.000 euro voor een tweede jaar verlengd. Elk jaar zullen er 10 projecten geselecteerd worden die het volledige Belgische grondgebied bestrijken.

   BNP Paribas Fortis Foundation wil haar steun duurzaam maken en meer impact geven, en tegelijk de organisaties op een meer gediversifieerde en complementaire manier helpen, dankzij het engagement van het personeel van de bank. Het is immers de bedoeling om naast de financiële steun een sterke band te creëren tussen de verenigingen en BNP Paribas Fortis.

   In 2019 wordt het thema ‘integratie en toegang tot buitenschoolse activiteiten via sport encultuur’ de rode draad van de projectoproep.

   BNP Paribas Fortis Foundation heeft niet minder dan 362 projecten ontvangen !

   In de komende weken zal de selectie van de kandidatuurdossiers twee fasen plaatsvinden :

   Fase 1:Een onafhankelijke en pluralistische jury voert een preselectie uit op basis van de selectiecriteria.

   Fase 2: De pregeselecteerde dossiers worden in elke regio van BNP Paribas Fortis voorgesteld aan een comité dat bestaat uit personeelsleden van BNP Paribas Fortis, om de 10 eindlaureaten te verkiezen (één per regio).

   De 10 organisaties die verkozen worden zullen ieder 50.000 euros aan financiële steun ontvangen : 25.000 het eerste jaar, en, na een positieve evaluatie, nogmaals 25.000 euros voor het 2e jaar.

   De resultaten zullen meegedeeld worden in december 2019 en de prijsuitreiking is voorzien in februari 2020.

   (De 10 regio's zijn : Antwerpen, Waals-Brabant-Namen- Luxemburg(= 1 regio), Brussel, Henegouwen, Luik, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams Brabant, en het Easy Banking Centre(de ploeg waar alle telefonische aanvragen van de klanten behandeld worden).

    


    

  • Het Help2Help-programma moedigt solidariteitsinitiatieven aan waarin medewerkers van BNP Paribas Fortis en BNP Paribas in België als vrijwilliger actief zijn. Daarnaast is het programma ook bestemd voor gepensioneerden en bruggepensioneerden van BNP Paribas Fortis. Of het er nu om gaat om de situatie van mensen met een beperking te verbeteren, in het buitenland mensen in nood bij te staan of minderbedeelden in België te helpen, achter elk project gaat de sterke betrokkenheid van een medewerker schuil. Help2Help werkt op grond van een jaarlijkse interne oproep om projecten in te dienen en laat toe een financieel duwtje in de rug te geven aan projecten van verenigingen waarvoor medewerkers van de groep in België zich als vrijwilliger inzetten. De aanvraag moet door de medewerker-vrijwilliger worden ingediend, ongeacht of hij nog actief in de bank werkt of gepensioneerd is. Het reële en persoonlijke engagement van de medewerker en de relevantie van het ingediende project zijn de voornaamste criteria waarmee rekening wordt gehouden in het Help2Help-programma.

   De medewerkers zullen vanaf mei 2020 een project kunnen indienen voor de vereniging waar ze vrijwilliger zijn.

 • PRAKTISCHE STEUN

  Meer dan financiële steun

  Ons concept van maatschappelijk engagement beperkt zich niet enkel tot financiële steun. Onze Foundation biedt de verenigingen ook praktische steun aan door onder meer vrijwilligerswerk, verdeling van tweedehands computer- en bureaumateriaal, sportstages voor kansarme jongeren tijdens de zomer, maar ook deelname aan evenementen die georganiseerd worden in het kader van de bank.

  • De medewerkers steken de handen uit de mouwen!

   Een 'Solidarity Teambuilding' is een formule waarbij teams van BNP Paribas Fortis regelmatig de handen uit de mouwen steken voor verenigingen. Dat kan gaan van hulp bij schilderen of tuinieren tot veel minder voor de hand liggende initiatieven, bijvoorbeeld mensen laten kennismaken met 'andere' leefwerelden. 

   De Solidarity Teambuilding lijkt in bepaalde aspecten op een traditionele teambuilding en laat toe om de teamgeest in het kader van een groepsactiviteit te versterken. Er wordt echter nog een extra dimensie aan gegeven, namelijk solidariteit die als meerwaarde centraal staat in een concrete ervaring. Het belang van die activiteiten ligt vooral in de kostbare hulp die verleend wordt aan de vereniging, die het project vaak niet zou hebben kunnen realiseren wegens gebrek aan helpende handen, financiële middelen of tijd.

   Maar een geslaagde Solidarity Teambuilding is in de eerste plaats het resultaat van teamwerk waarin iedereen een rol speelt! BNP Paribas Fortis Foundation vergemakkelijkt onder meer het contact tussen de verenigingen en het organiserende departement, coördineert het project en zorgt daarbij dat de noden van de vereniging centraal blijven staan.

   Wilt u als vereniging graag een team van de bank bij u enkele klusjes laten opknappen, stuur dan een e-mail naar de Foundation :  stb.foundation@bnpparibasfortis.com

  • Om haar bijdrage in de strijd tegen de digitale kloof kracht bij te zetten, schenkt BNP Paribas Fortis sinds 2013 zijn afgeschreven computermateriaal aan Close the Gap, een vereniging die de digitale kloof tussen de westerse landen en de opkomende landen maar ook in ons land wil dichten. Voor België worden zo elk jaar bijna 350 pakketten toegewezen aan Belgische sociale verenigingen die door BNP Paribas Fortis Foundation geselecteerd werden. De andere toestellen worden verdeeld via het internationale netwerk van Close the Gap. Een computerpakket omvat een werkpost, een scherm, een klavier, een muis, alsook een telefoonheadset en de nodige logistieke ondersteuning.

   Om als vzw in aanmerking te komen voor een pakket, kunt u een e-mail sturen naar foundation@bnpparibasfortis.com.

  • Nu en dan wordt ook tweedehands bureaumeubilair aan enkele geselecteerde verenigingen geschonken. Dat meubilair is beschikbaar via het platform Hu-bu.

  • Dankzij de nauwe samenwerking tussen de Foundation en tal van afdelingen van de bank (Human Resources, Sponsoring, Facility ...) kunnen verenigingen worden uitgenodigd voor sport-, culturele en vrijetijdsevenementen. Zo kunnen verenigingen uitnodigingen krijgen voor een trainingssessie of wedstrijd van RSC Anderlecht of voor een onvergetelijke dag in een pretpark tijdens de Family Days of ook nog tickets voor verschillende voorstellingen van belangrijke culturele instellingen.

back-to-top