In mei lanceert de Foundation een proefproject rond financiële opvoeding

Jongeren in moeilijkheden leren meer over de werking van een bank

Acht jongeren, zeven jongens en één meisje, tussen 16 en 22 jaar. Sommigen behaalden hun getuigschrift van het basisonderwijs of diploma secundair onderwijs, anderen hebben helemaal geen diploma. BNP Paribas Fortis Foundation bood hun een programma voor financiële opvoeding op maat aan. De driedaagse opleiding vond plaats van 14 tot 16 mei. Op een theoretische, praktische maar ook speelse manier konden de jongeren zich vertrouwd maken met basisbegrippen zoals zichtrekening, de verschillende betaalmiddelen en PC banking. Daarnaast maakten ze ook kennis met de wereld van de bank en haar metiers door een bezoek te brengen aan het kantoor Schuman en aan de gebouwen van de Koningsstraat, de Medische Dienst en de audiovisuele studio. Ze konden een praatje maken met de medewerkers van de bank en, via een speeddating, met de medewerkers van Social Media, Events, Diversity en Alpha Credit. Ze dachten ook na over de manier waarop ze een budget kunnen opbouwen en beheren, of plannen financieren zonder zich te diep in de schulden te steken. 

Caroline Vergeylen, medewerkster-vrijwilligster, gaf de vorming en de praktische workshops. "De jongeren stond erg open voor wat ik hen te vertellen had. De crisis van 2008 en de soms dramatische gevolgen ervan zoals de werkloosheid houden hen bezig. Zo hadden ze erg veel aandacht voor de schuldenproblematiek." De opleiding werd afgesloten met een presentatie over het microkrediet georganiseerd door microStart en een bezoek van twee micro-ondernemers. 

De opleiding was een proefproject zoals de Foundation stelselmatig aanbiedt in het kader van haar Jump-partnerships. Partnerships aan de hand waarvan BNP Paribas Fortis Foundation zich op lange termijn engageert ten behoeve van verenigingen die jongeren ouder dan 16 jaar steunen die op school, thuis of in de samenleving afgehaakt hebben. 

back-to-top